HARI KESEBELAS : SOTONG MASAK LEMAK PADANG
https://bit.ly/2CFm1Rs |
Masa Memasak:
Jumlah Hidangan:
Bahan-bahan
i. 1 kg sotong - cuci bersih dan potong
ii. 3 biji bawang besar - belah 4
iii. 2 biji tomato - belah 4
iv. 2 batang serai - dititik
v. 3 biji ubi kentang - belah 4
vi. 3 camca minyak untuk menumis
vii. 500 ml santan
viii. air secukupnya
ix. garam secukup rasa
Bahan kisar
i. 5 ulas bawang merah
ii. 3 ulas bawang putih
iii. 2 inci kunyit hidup
iv. 2 inci halia
v. 5 tangkai cili merah
Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak
2. Tumiskan bahan kisar hingga harum dan terbit minyak
3. Kemudian masukkan bawang besar, serai, ubi kentang, tomato, sotong, santan dan air
4. Kacau biar sebati
5. Kemudian renihkan dan sesekali dikacau supaya santan tidak pecah minyak.
0 Comments