Ramadhan 12/30 - Ayam Goreng Madu

sumber copy and paste

HARI KEDUA BELAS : AYAM GORENG MADU

https://bit.ly/2MjATUW

Masa Penyediaan: 
Masa Memasak:
Jumlah Hidangan:

*Tips: kalau nak gantikan madu dengan gula pun boleh, sekiranya tak ada stok madu kat rumah.

Bahan-bahan
i. ayam 8 ketul (direbus)
ii. bawang merah 5 biji (dikisar)
iii. bawang putih 6 ulas (dikisar)
iv. halia 1 inci (dikisar)
v. kicap cair 1 sudu besar
vi. kicap pekat 1 sudu besar
vii. sos tiram 1 sudu besar
viii. madu 1 sudu besar
ix. minyak untuk menggoreng.


Cara-cara memasak
1. Rebuskan ayam sehingga separuh masak.
2. Campurkan bahan kisar, kicap cair, kicap pekat, sos tiram dan madu bersama-sama ayam.
3. Gaul rata, perap ayam dalam peti ais selama 2 jam.
4. Panaskan minyak, goreng ayam sehingga garing, tapi jangan terlalu lama sebab ayam sudah separuh masak.
5. Siap! Sedia untuk dihidangkan.

Post a Comment

0 Comments