sumber copy and paste
HARI KEEMPAT BELAS : MASAK LEMAK CILI API SIPUT SEDUT
https://bit.ly/2p1SHLn |
Masa Penyediaan:
Masa Memasak:
Jumlah Hidangan:
Bahan-bahan
i. 1kg siput sedut
ii. 5 ulas bawang merah - kisar halus
iii. 3 ulas bawang putih - kisar halus
iv. 2 inci kunyit hidup - kisar halus
v. 2 inci halia - kisar halus
vi. 15 tangkai cipi padi - kisar halus
vii. 2 batang serai - dititik
viii. 500ml santan
Cara-cara memasak
1. Siput sedut diberus hingga bersih.
2. Rendam sebentar dalam air garam untuk membuang kotoran seperti pasir dan lumpur.
3. Potong bahagian ekornya, cuci bersih dan toskan.
4. Panaskan minyak, tumis bahan yang di kisar hingga harum.
5. Masukkan santan, serai dan siput.
6. Kacau perlahan atas api sederhana hingga masak
7. Perasakan dengan garam, masak hingga kuah sedikit pekat. Sedia dihidangkan.
0 Comments