Ramadhan 4/30 - Sotong Sambal Tumis Halia

copy and paste

HARI KEEMPAT : SOTONG SAMBAL TUMIS HALIA

https://bit.ly/2MYY4ZY
Masa Penyediaan: 
Masa Memasak:
Jumlah Hidangan:


Bahan-bahan

i. sotong (direbus)
ii. cili kering (direndam dan dimesin)
iii. bawang merah, bawang putih dan halia (dimesin)
iv. sedikit air asam jawa
v. garam dan sedikit gula


Cara-cara memasak

1. Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dikisar tadi sehingga wangi.
2. Masukkan cili dan tumiskan sehingga agak garing. Kemudian masukkan air asam jawa, garam dan sedikit gula.
3. Biarkan seketika dan masukkan sotong. Kacau sehingga sebati dan biarkan untuk beberapa minit lagi.

Post a Comment

0 Comments