25 August, 2018

Kenali nama lain BABI

http://blog.opas-coop.it

sumber copy and paste

ISTILAH LAIN DAGING BABI🐖

Ada terjadi beberapa waktu lalu di mana ada muslimah memakan siomay yang ternyata berisi daging babi menghebohkan dunia maya di Indonesia. Banyak umat Islam yang masih tidak faham dengan istilah-istilah yang terdapat di dunia kuliner/masakan dan penyediaan makanan tentang daging babi ini.

https://www.dinimon.com
Seorang wanita bertudung  Makan Cu Nyuk

Untuk menghindari hal tersebut sebaiknya kita mengenal istilah-istilah di dalam makanan yang mengandung daging yang diharamkan ini.

Founder Halal Corner Aisha Maharani melalui Twitter-nya @AishaMaharanie mencatat ada 31 sebutan lain untuk bahan beku dari babi dan keturunannya. Istilah-istilah tersebut termasuk asing dan jarang didengar masyarakat Muslim terutamanya.

http://dapurhalal.com


 Inilah daftar istilah babi:

1. Pig : Babi muda dengan berat kurang dari 50 kg.

2. Pork: Daging babi.

3. Swine: Daging babi untuk seluruh spesies babi.

4. Hog: Babi dewasa dengan berat melebihi 50 kg.

5. Boar:  Babi liar, babi hutan, atau celeng.

6. Lard: Lemak babi, biasa digunakan sebagai minyak untuk masakan, kuih atau bahan sabun.

7. Bacon: Daging haiwan yg disalai terutama babi.

8. Ham: Daging babi bagian paha.

9. Sow: Babi betina dewasa (namun istilah ini jarang digunakan).

10. Sow milk: Susu yang dihasilkan dari babi.

11. Bak: Daging babi dalam bahasa Tionghua. Misal: Bak Kut Teh, bakkwa.

12. Char siu, cha siu, char siew: Mengacu hidangan Kantonese berupa daging barbeku.

13. Cu Nyuk: Daging babi dalam bahasa Khek/Hakka. Istilah ini digunakan dalam makanan siomay dan bubur.

14. Rou: Babi dalam bahasa Mandarin, misalnya, hingshao rou, rou jia mo, tuotuorou, yuxiangrousi.

15. Dwaeji: Daging babi dalam bahasa Korea, biasanya digunakan sebagai varian dalam bulgogi dan galb.

16. Tonkatsu: Hidangan Jepun berupa irisan daging babi yang digoreng dengan tepung panir.

17. Tonkotsu: Hidangan Jepun berupa ramen berkuah putih keruh, hasil daripada tulang, lemak, dan kolagen babi.

18. Nuraniku: Sebutan daging babi dalam bahasa Jepun.

19. Yakibuta: Hidangan Jepun mirip char siu, biasanya digunakan untuk toping ramen.

20. Nibuta: Hidangan Jepun berupa leher babi yang dimasak dengan sedikit kuah.

21. B2: Sebutan untuk makanan yang berbahan daging babi di daerah Batak dan Yogyakarta.

22. Khinzir: Nama untuk babi dalam bahasa Arab dan Melayu.

Istilah lain dari "Daging Babi"

23. Charsiu
24. Mu
25. Chasu
26. Cu (haiwan babi)
27. Nyuk/Yuk (Daging), jadi kalo “Cu Nyuk” itu ertinya “Daging Babi”
28. Cu-Rou (Dabing Babi)
29. Cha
30. Siu
31. Baikwat (porkribs)

Dalam bahasa Cina, istilah “Cu-Nyuk” sendiri sebenarnya mengacu pada "babi". Hairannya lagi, si penjual tidak memberikan peringatan apa-apa kepada si pembeli padahal mereka pasti tahu jika orang Islam haram memakan daging babi. 

Mudah-mudahan saja si ibu bertudung yang ikut makan Siomay Cu-Nyuk itu disebabkan kejahilan atau ketidakfahamannya tentang istilah dan panggilan yg pelbagai itu.

pic dari google

Istilah Lain dari Daging Babi

Sekiranya waktu kita ingin makan, terlebih di negara atau kawasan masyarakat Cina/Tionghua, maka berhati-hatilah dan bersikap waspada, kerana di wilayah itu memang bertebaran aneka kuliner/masakan yang mengandung Babi.

http://www.acctgourmet.com
Selain itu, yang juga perlu diperhati adalah KUIH BULAN, kuih enak khas Cina ini jika bungkusannya ada STIKER MERAH atau GAMBAR BABI, ya itu bererti kuih tersebut mengandung Cu Nyuk alias Babi.

No comments: