Makanan untuk Kesihatan Otak


Apabila perut tidak sihat, ia akan mempengaruhi kesihatan otak. @PetuaDankesihatan
Manusia ada dua otak. Otak di dalam tempurung tengkorak dan juga 'otak di perut'.

'Otak di perut' dikenali sebagai 'enteric nervous system'. Ia terletak di sarung tisu yang melapisi esofagus, perut, usus kecil dan usus besar. 

Ia adalah rangkaian neuron, neurotransmitter dan protein yang saling berhubung seperti yang ditemui di otak. 

Dr. Michael Gershon, professor Anatomi dan Cell Biology di  Columbia-Presbyterian Medical Center, New York menerangkan bahawa perut memainkan peranan penting kepada mood, tahap kegembiraan manusia dan kesihatan tubuh badan. Namun, hanya sedikit yang mengetahuinya.


Jom makan makanan yang sihat untuk kedua-dua otak. 

Nutrisi untuk otak :
Omega-3s - Meningkatkan fungsi otak. 
Sumber : Ikan, minyak ikan, chia dan flax seed.

Vitamin B-complex - Membina neurotransmitter dan membantu sel otak sentiasa berhubung dengan pantas.  

Vitamin C - Membina dan menggerakkan neurotransmitter dopamine
Sumber : Buah oren,  cili merah, brussels sprouts, brokoli, strawberi, grapefruit, jambu, kiwi, nenas, kacang botol dan mangga.

Calcium – membantu dalam penghantaran signal di antara sistem saraf. 
Sumber : Susu kambing, susu lembu, keju, yogurt dan almond.

Potassium - merupakan ion positif yang menghasilkan signal elektrik yang bergerak dalam rangkaian sistem saraf dan menyampaikan signal ke sel-sel otak lain. Meningkatkan daya ingatan. 
Sumber : Avocado, bayam, keledek, air kelapa, yogurt, pisang, aprikot kering dan cendawan. 

Zinc - Membantu membina hormon. 
Sumber : Daging lembu, kambing, ayam, yogurt, bayam, gajus, biji labu, kacang kuda dan cendawan.

Iron - Otak bergantung kepada oksigen untuk berfungsi dengan baik. Ini membantu otak menerima oksigen secukupnya dan membantu meningkatkan daya ingatan dan daya fikir. 
Sumber : Daging, ikan, bayam, kekacang


Magnesium - membantu tubuh beristirehat dan mudah tidur. 
Sumber : susu kambing, coklat hitam, flax seed, bayam, biji labu, badam, buah tin dan pisang dan kuning telur.

Protein - Kunci untuk meningkatkan daya tumpuan dan fokus. 
Sumber : Daging ayam, daging lembu, susu, yogurt, badam, ikan, telur dan dal.

Fat – Lemak penting untuk otak. 60% dari berat otak tanpa air adalah lemak. Ia meningkatkan daya fikir, juga mempengaruhi mood dan perlakuan. Sumber : Walnut, flaxs seed, brazil nut, ikan, minyak ikan, minyak kelapa dara dan minyak zaitun.




Post a Comment

0 Comments