Ramadhan 17/30 - Ayam Percik Bakar

sumber copy and paste

HARI KETUJUH BELAS : AYAM PERCIK BAKAR

https://bit.ly/2oWkv3K

Masa Penyediaan: 
Masa Memasak:
Jumlah Hidangan:


Bahan-bahan 
 i. ayam
ii. cili kering (suka pedas lebihkan)
iii. bawang kecik
iv. bawang putih
v. halia
vi. lengkuas
(semua bahan-bahan diatas dikisar)

vii. serai (titik)
viii. 3 serangkai
ix. santan
x. gula
xi. garam kasar
xii. asam keping


Cara-cara memasak
1. Masukkan semua bahan dalam periuk/kuali kecuali gula.
2. Bila ayam separuh masak,keluarkan ayam dan bakar.
3. Kuah lebihan rebus ayam tadi campurkan lagi sedikit santan dan gula dalam 4 ke 5 sudu.
4. Masak sampai pekat likat, sebatikan rasa masam masin sedikit, manis kena lebih.
5. Siap untuk dihidang.

Post a Comment

0 Comments