sumber copy and paste
HARI KEDUA PULUH SATU : UDANG GORENG BUTTER TELUR MASIN
https://bit.ly/2NuaJ6E |
Masa Penyediaan:
Masa Memasak:
Jumlah Hidangan:
Bahan-bahan
i. 500 gm udang
ii. 1/2 sudu kecil garam
iii. 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
iv. minyak
v. 3 - 5 sudu besar butter
vi. 6 ulas bawang putih - dicincang
vii. 15 biji cili padi - dihiris serong
viii. 4 tangkai daun kari
ix. 2 biji telur masin - direbus dan hancur
x. 2 sudu kecil gula
xi. 10 sudu besar susu cair/susu segar
xii. 1 sudu kecil tepung jagung
Cara-cara memasak
1. Telur masin rebus dibuang kulit dan dihancurkan. Ketepikan.
2. Udang dibersihkan dan digaul dengan garam dan serbuk kunyit. Panaskan minyak dan goreng sekejap sehingga udang berubah warna. Angkat dan ketepikan (buangkan semua lebihan minyak).
3. Panaskan kuali masukkan butter, tumis bawang putih, daun kari dan cili padi hingga wangi dan masukkan telur masin yang dihancurkan tadi.
4. Kemudian masukkan susu segar dan gula. (tak perlu letak garam sebab dah ada rasa masin dari telur masin)
5. Kacau rata dan masukkan udang. Kacau lagi. Masukkan bancuhan tepung jagung dengan air untuk memekatkan kuahnya. Masak seketika, kemudian bolehlah dihidangkan.
0 Comments