sumber copy and paste
HARI KEDUA PULUH DUA : KARI AYAM NYONYA
https://bit.ly/2oUT7mp |
Masa Penyediaan:
Masa Memasak:
Jumlah Hidangan:
Bahan-bahan
i. ayam 1/2 ekor
ii. santan 1 bungkus kecil
iii. bawang merah 6 ulas
iv. bawang putih 4 ulas
v. serai 3 batang hiris
vi. lengkuas 1 inci
vii. halia 1 inci
viii. kunyit hidup 1 inci
ix. buah keras 4 biji
x. cili kering ikut pedas
xi. cili masak 2
xii. serbuk rempah daging 1 sudu besar
xiii. daun limau purut
xiv. daun kari
xv. rempah kari
xiv. kentang
Cara-cara memasak
1. Kisar semua bahan kecuali ayam dan rempah.
2. Seterusnya tumis dan masukkan rempah kari, daun kari.
3. Kacau sehingga wangi dan masukkan ayam, santan, kentang dan daun limau purut.
4. Siap untuk dihidangkan.
0 Comments