Ramadhan 28/30 : Ikan Percik

sumber copy and paste

HARI KEDUA PULUH LAPAN : IKAN PERCIK

https://bit.ly/2x1Ffv4
Masa Penyediaan: 
Masa Memasak:
Jumlah Hidangan:


Bahan-bahan
i. ikan kembung/bawal
ii. santan pekat
iii. 5 biji bawang merah
iv. 1 biji bawang putih
v. 1 inci halia
vi. 2 batang serai
vii. 1 keping asam keping
viii. kunyit
ix. garam
x. gula


Cara-cara memasak
1. Lumurkan ikan dengan kunyit dan garam kemudian bakar dan asingkan
2. Kisar bawang merah, bawang putih dan halia dengan santan.
3. Masakkan di dalam kuali/periuk
4. Masukkan serai yang diketuk dan asam keping
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
6. Biarkan kuah percik yang dimasak benar-benar pekat.
7. Setelah masak curahkan ke atas ikan yang dibakar tadi.

Post a Comment

0 Comments