sumber copy and paste
HARI KEDUA PULUH LAPAN : IKAN PERCIK
https://bit.ly/2x1Ffv4 |
Masa Penyediaan:
Masa Memasak:
Jumlah Hidangan:
Bahan-bahan
i. ikan kembung/bawal
ii. santan pekat
iii. 5 biji bawang merah
iv. 1 biji bawang putih
v. 1 inci halia
vi. 2 batang serai
vii. 1 keping asam keping
viii. kunyit
ix. garam
x. gula
Cara-cara memasak
1. Lumurkan ikan dengan kunyit dan garam kemudian bakar dan asingkan
2. Kisar bawang merah, bawang putih dan halia dengan santan.
3. Masakkan di dalam kuali/periuk
4. Masukkan serai yang diketuk dan asam keping
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
6. Biarkan kuah percik yang dimasak benar-benar pekat.
7. Setelah masak curahkan ke atas ikan yang dibakar tadi.
0 Comments