1. Sentiasa minum air yang telah dimasak atau air terawat yang dibotolkan
2. Makan makanan yang telah dimasak sahaja
3. Jaga kebersihan kawasan persekitaran
4. Buang makanan yang telah terendam dengan air banjir atau rosak
5. Jaga kebersihan diri, basuh tangan sebelum menyediakan makanan, makan dan selepas ke tandas
6. Elakkan makan makanan mentah seperti ulam-ulaman dan sayuran yang belum dimasak
7. Amalkan "Lihat, Hidu dan Rasa" sebelum makan
8. Pastikan penyediaan makanan dan susu yang selamat untuk anak-anak
9. Jangan makan makanan yang disediakan melebihi 4 jam
10. Tutup makanan supaya tidak dicemari (lipas, lalat dan tikus)
✅Tindakan anda dapat membantu mengelakkan diri dan keluarga tersayang daripada penyakit seperti demam kepialu (Tifoid), Taun (Kolera), Hepatitis A, Disenteri dan keracunan makanan.
🇲🇾Ambil cakna 10 langkah pencegahan penyakit bawaan air dan makanan semasa banjir untuk perhatian bersama.
0 Comments