Ramadhan 23/30 : Singgang Sotong

sumber copy and paste

HARI KEDUA PULUH TIGA : SINGGANG SOTONG

https://bit.ly/2O6kCo2

Masa Penyediaan: 
Masa Memasak:
Jumlah Hidangan:


Bahan-bahan
i. 10 -13 ekor sotong
ii. 3 ulas bawang merah
iii. 3 ulas bawang putih
iv. 1 batang serai
v. 2 - 3 biji cili hijau
vi. garam,gula dan pasti sedap kiub Knorr secukup rasa


Cara-cara memasak
1. Bersihkan sotong. Buang dakwat hitam dan isi perutnya. Masukkan dalam periuk.
2. Hiris bawang merah + putih dan ketuk serai. Masukkan semuanya dalam periuk sotong. Masukkan juga cili hijau.
3. Masukkan air. Jangan banyak sangat, agak-agak tenggelam sotong. Masak hingga menggelegak. Tambah garam, gula dan pasti sedap Knorr secukup rasa.

Post a Comment

0 Comments