Ramadhan 30/30 : Ayam Goreng Lemon

sumber copy and paste

HARI KETIGA PULUH : AYAM GORENG LEMON

https://bit.ly/2MYEOvI
Masa Penyediaan: 
Masa Memasak:
Jumlah Hidangan:


Bahan-bahan
i. 3 sudu minyak zaitun
ii. 6 ketul peha ayam
iii. garam dan lada hitam
iv. 1 biji bawang Holland (dihiris kasar)
v. 2 ulas bawang putih (dicincang)
vi. 6 biji kentang (dihiris halus)
vii. 1 cawan air rebusan ayam
viii. ½ epal cider
ix. 2 sudu perahan lemon
x. beberapa batang rosemary
xi. herba thyme


Bahan perhiasan
i. ½ hirisan keju parmesan
ii. 6 hingga 10 hirisan lemon


Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak zaitun di dalam periuk (pan) dengan api yang sederhana.
2. Perapkan ayam dengan garam dan lada hitam selama beberapa minit.
3. Bakar ayam dalam periuk sehingga keperangan.
4. Kemudian, asingkan ayam dan tambahkan sedikit minyak ke dalam periuk.
5. Mula menggoreng bawang dan biarkan ia selama 1 minit.
6. Campakkan bawang putih ke dalam periuk dan gaulkan selama 30 saat.
7. Masukan kentang dan taburkan garam dan lada hitam ke dalamnya.
8. Selepas itu, masukan air rebusan ayam dan masukan sedikit epal cider di dalam periuk.
9. Gaul sehingga rata dan campakkan beberapa batang daun rosemary.
10. Biarkan sehingga mendidih dan masukan semula ayam yang telah diasingkan sebentar tadi.
11. Tutup periuk dan biarkan ia dengan api sederhana sehingga ayam benar-benar masak dan kentang menjadi empuk.
12. Alihkan penutup dan masukan air perahan lemon.
13. Kacau sehingga rata dan taburkan keju parut dan hirisan lemon sebagai pelengkap hiasan sebelum dihidangkan.

Post a Comment

0 Comments