Tahukah anda, selain dari sumber haiwan, tumbuhan juga merupakan sumber protein yang baik untuk tubuh.
Antara sumber protein dari tumbuhan adalah legum seperti kekacang, tauhu, tempeh, fucuk dan banyak lagi. Sumber protein tumbuhan mengandungi lemak tepu yang rendah berbanding sumber haiwan. Kolesterol hanya terdapat dalam sumber haiwan, oleh itu protein dari sumber tumbuhan adalah bebas kolesterol!
Apa kata, ambil juga sumber protein dari tumbuhan dalam hidangan anda setiap hari. Saranan pengambilan bagi legum dalam sehari adalah sebanyak 1 sajian sehari. 🍽
✅Pilih pelbagai jenis legum (dhal, tempe dan tauhu) untuk menyediakan lauk-pauk.
✅Makan legum sebagai snek atau ditambah ke dalam lauk-pauk.
✅Ambil satu sajian legum (contoh: dhal, tempe, tauhu dan lain-lain) sebagai sebahagian daripada pengambilan protein harian anda.
0 Comments